Bilişim 500 Ödül Töreni 2023

Genel Açıklama

Bilişim 500 Ödül Töreni 2023

Fişekhane, Zeytinburnu - İstanbul

Bilişim 500 Ödül Töreni 2023

BİLİŞİM 500 NEDİR?

‘’Bilişim Sektöründe gündem ve katma değer sağlama’’ misyonu ile yapılanmış olan Şirketler Grubumuz, uzun yıllardan bu yana katma değerli hizmetlere ilişkin alanlarda lider projeler yaratma, geliştirme ve uygulama konularında önderliğini sürdürüyor.

Şirketler Grubumuzda 28 yıldır ‘’Türkiye’nin Bilişim Sesi’’ olan BThaber, Türk Bilişim Sektörüne hizmet vermeyi, iş dünyasının teknolojiyi daha etkin, bilinçli ve verimli kullanması için bilgilendirme araçları geliştirip sunmayı ilke edinmiştir.

Buradan yol çıkarak, Türk bilişim sektörünün ciroları itibarıyla en büyük 500 şirketini genel ve faaliyet gösterdikleri alt kategoriler itibarıyla sıralayan, pazar hakkında öngörü ve özellikleri belirleyen detaylı bir çalışmayı her yıl kamuoyuna gururla sunmaktadır.

 

 

BİLİŞİM 500 – “TÜRKİYE İLK BEŞYÜZ BİLİŞİM ŞİRKETİ’’ ARAŞTIRMASI, YAYINI VE TÖRENİ

Bu yıl yirmi dördüncüsünü gerçekleştirileceği lider ve en anlamlı ürünlerinden biri olan ‘’Bilişim 500 – İLK BEŞYÜZ BİLİŞİM ŞİRKETİ Araştırması’’ her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanla beklenmektedir.

‘’Bilişim 500 – İLK BEŞYÜZ BİLİŞİM ŞİRKETİ Araştırması’na ilişkin veriler, sektörün en önemli ve tek aynası olarak algılanmakta, bilişim şirketlerinin yanı sıra kamu ve özel sektör alımlarında bir referans olarak kullanılmaktadır.

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıya ve işbirliği yaratmak isteyen şirketlere önemli rehberlik görevini yürüten araştırma verileri Türkiye bilişim sektörünün referansı niteliğindeki ilk ve tek yayındır.

Araştırma sonuçları ise bir tören ile kamuoyuna açıklanmaktadır. Ödüllerin sahipleri ile buluştuğu törene Bilişim sektörünün en üst düzey yöneticileri, yabancı Ticaret Ataşeleri ve basın yoğun ilgi göstermektedir.

 

Bilişim 500 Araştırması hakkında YANLIŞ bilinenler

· Biz küçük bir Anadolu firmasıyız. Listeye girebilme şansımız yok. (YANLIŞ)

Bilişim 500 sıralamasına girmeseniz bile mutlaka katalogda yer alırsınız. Size uygun bir tablo mutlaka var.

 

· Katalog Yurtdışında anlamlı değil. (YANLIŞ)
Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı firmalar Bilişim 500 yayınını referans kabul ederler.

· Bu sene zaten işler kötü gitti, sıralamada düşmüşüzdür . (YANLIŞ)
Cironuz azalmış olsa bile sıralamada yükselmiş olabilirsiniz.

· Bilgileri verdiğimizde başımıza iş açılabilir. (YANLIŞ)
Bilişim 500 araştırması bir vergi sıralaması değildir, şirketlerin verdiği bilgilerden vergileri değerlendirilmez.

· Biz az çalışan sayısı ile daha az kar ediyoruz ama sıralamada alt sıralardayız. Bizi başarısız gösteriyorsunuz . (YANLIŞ)
Bilişim 500 araştırması bir karlılık sıralaması değildir, şirketlerin karlılıklarını değerlendirmez.

· Bizim hiçbir zaman üst sıralarda olma şansımız yok. (YANLIŞ)
Bilişim 500 araştırması sadece cirosu en yüksek 500 şirketin sıralaması değildir. 50’nin üzerinde farklı kategori sıralaması vardır, size uygun bir sıralama mutlaka var.

· Bu sene ciromuz çok düşük. Girmemiz anlamlı değil . (YANLIŞ)
Son 3 yıl ve son 1 yılda en hızlı büyüyen şirket sıralamasına girmek için cironuzun yüksek olması değil, düzenli araştırmaya katılmanız önemlidir. Ayrıca yeni kurulmuş bir şirketseniz de araştırmaya katılabilirsiniz. (Eğer bu sene görece küçük ciro ile girmezseniz, seneye cironuz çok yükselse bile en hızlı büyüyen firma kategorilerinde yer alamazsınız.)

· Üst sıralarda yer alamıyorum, ödül alamam. (YANLIŞ)
Ödül alan şirketlerin pek çoğu üst sıralarda yer almaz. Kategori ödüllerinde toplam ciro değil, şirketlerin yer aldıkları kategoriye ait olan cirolar değerlendirilir.

· Diyelim 500 sıralamasına girdik, katalogda yer almaktan başka bir faydası yok. (YANLIŞ)
Bilgi işlem yöneticilerinin satın alma kararlarında Bilişim 500 araştırması önemli rol oynuyor.

 

PAZAR KATEGORİLERİ

DONANIM

Sunucu: Ağ yapısında, (thin client ve dumb terminal dahil) kendine bağlı bilgisayarların veri depolama ve iletişimini yönlendiren ve bu amaca uygun tasarlanmış ortaboy ve büyükboy bilgisayarlardır. Sunucular, üzerlerinde bulundurdukları uygulama yazılımlarını da uydu bilgisayarlar üzerinden kullanıcılara sunabilirler.

Masaüstü bilgisayar ve OEM ürünleri: Merkezi işlem birimi, ana belleği, monitörü ve klavyesi olan masaüstü bilgisayarlar ile bir sistem satışından ayrı olarak yapılan bellek, işlemci, kasa, monitör, klavye, mouse, grafik kartları, ekran kartları ve I/O kartlarını içerir.

Tablet ve taşınabilir bilgisayar: Merkezi işlem birimi, ana belleği, monitörü ve klavyesi olan taşınabilir bilgisayarları ve tabletleri ifade eder.

Baskı Sistemleri: Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli ya da lazer tekniği ile baskı yapan,3D yazıcı, barkod yazıcı, fotokopi makinaları ve çok fonksiyonlu baskı sistemleri ile tarayıcıları içerir.

Veri yedekleme ve depolama donanımı: Veri yedekleme için kullanılan donanım ürünlerini içerir.

Ağ donanımı: Yerel alan ve uzak alan ağlarında kullanılan bridge, hub, router, switch vb. ürünleri, kablo ve kablolama ekipmanları ve yerel alan ve uzak alan ağlarında kullanılan telli, telsiz, optik ve başka iletim ortamlarını kılavuz olarak kullanan modem, erişim cihazları ve arabirim donanımlarını içerir.

Güvenlik Kamera donanımı: CCTV, IP kamera gibi donanımları içerir.

Bilgi Güvenliği donanımı: Ağ güvenliği donanımlarını içerir.

POS sistemleri: Satış noktası ödeme sistemleri ve müşteride kurulu banka terminallerini içerir.

Veri toplama (OT/VT) donanımı: Akıllı kart okuyucu, manyetik kart okuyucu, RFID okuyucu, barkod okuyucu, optik okuyucu ve bunların taşınabilir terminalleri içerir.

Görüntü ve ses sistemleri: Görüntü ve ses bilgisini kullanıcıya ulaştırmaya yönelik her türlü ekran ve akustik dönüştürücü ile kayıtlı veriyi okuyarak bunlara aktaran okuyucuları içerir. (Plazma ekranlar, DVD ve VCD oynatıcılar, LED veya flüoresan aydınlatmalı LCD, tümüyle LED veya OLED ve CRT ekranlar)

Telekomünikasyon alt yapı donanımı: Bir yerleşkenin dışında kalan telekomünikasyon ağlarının inşasında kullanılan her türlü aktif ve pasif alt yapı donanımını içerir.

PBX santral: Kurumsal telefon santralleri PBX olarak adlandırılmaktadır. Dahili çağrıları gelen ve giden ses çağrılarını anahtarlayan sistemleri içerir. Bir cihazın santral sayılması için yol verme işlemini devre anahtarlamalı olarak yapıyor olması gerekir.

Mobil telefon: Hücresel veya tek hücreli, gezgin tüm telefon ve aksesuarlarını içerir.

Çeşitli donanım: Faks cihazları, yazar kasa, kiosk, ATM, dijital fotoğraf makineleri, sabit telefon çizici ve IoT donanımlarını içerir.

Kesintisiz güç kaynağı: Elektronik cihazları olumsuz şebeke koşullarından koruyan ve elektrik kesintisi sırasında enerji sağlayarak sistemlerin çalışmasına imkan veren cihazları içerir.

Tüketim malzemeleri: Kartuş, toner, disket, CD vb. ürünlerden elde edilen gelirleri içerir.

 

YAZILIM

İşletim sistemi: Tek kullanıcılı sistemler veya ağlar üzerinde çalışan her türlü işletim sistemlerini içerir.

İnsan Kaynakları Yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan insan kaynakları yazılımını içerir.

Ofis yazılımı: İşletim sistemi üzerinde koşan ve kullanıcının temel çalışma ihtiyaçlarını yerine getirmeye yönelik uygulama yazılımını kapsar.

Güvenlik yazılımı: Ağların ve internet temelli bilgi işlemin güvenliğini sağlamaya ve sistemleri korumaya yönelik her türlü güvenlik ve şifreleme amaçlı yazılım ürünlerini, ayrıca biyometri yazılımlarını içerir.

Doküman/Arşiv yönetimi yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan dokümanların elektronik ortamda arşivlenmesini ve yönetilmesini sağlayan yazılımı içerir.

Sektörel yazılım: Finans, üretim, turizm, sağlık vb. sektörler için geliştirilen veya paket olarak satılan uygulama yazılımını içerir.

Coğrafi bilgi sistemleri yazılımı: Konuma dayalı gözlemlerle elde edilen grafik ve grafik-olmayan bilgilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bütünlük içerisinde gerçekleştiren yazılım ürünlerini içerir.

CRM yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan müşteri ilişkileri yönetim yazılımını içerir.

ERP yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan kurumsal kaynak planlaması yazılımını içerir.

Mobil uygulamalar: Sunulan hizmetlerin kullanıcıya hücresel gezgin ağlar üzerinden güvenli bir biçimde ulaştırılması için ortaya konan çözümlerin yazılım kısmını içerir.

Çeşitli iş uygulamaları: Veri yedekleme, uygulama geliştirme araçları, middleware, çağrı merkezi, yönetim bilişim sistemleri ve gömülü sistem (IoT, M2M) uygulamalarının yazılım kısmını içerir.

Veritabanı yazılımı: Verinin belli bir düzende ve belli bir saklama ortamında toplanmasını, kullanıcı gereksinimlerine göre ilişkilendirilmesini, tümleştirilmesini ve buna erişimi sağlayan veritabanı teknolojisi yazılım çözümlerini içerir.

Veri ambarı/İş zekası yazılımı: İlişkili verilerin tutulduğu ve analizlerin yapıldığı yazılım ürünlerini içerir.

Sanallaştırma: İşletim sistemleri, depolama donanımları ya da ağ kaynaklarından herhangi birinin aslını kurmak yerine sanal olarak kurmaya yarayan yazılımları içermektedir.

 

HİZMET

Eğitim: Yazılım, işletim ve uygulama geliştirme işlevlerine yönelik hizmetlerini ifade eder.

e-Fatura/e-Defter/e-Arşiv Hizmeti: Faturalama, arşivleme ve kanunen tutulması zorunlu olan finansal defterlerin elektronik ortamda sunulmasını sağlayan hizmetleri içerir.

Danışmanlık: Bilgi sistemlerinde yönetim, süreç, uygulama, planlama, strateji ve teknik danışmanlık hizmetlerini içerir.

Çağrı merkezi hizmeti: Telefon ile yoğun olarak satış, satış sonrası destek, veri yönetimi ve müşteri hizmeti verilen yerlerde gelen ve giden çağrıları yönetme hizmetlerini içermektedir.

Barındırma/Yönetim Hizmeti: Donanım ve yazılım çözümlerinin yönetim ve barındırma hizmetlerini içerir.

Bulut Hizmeti: Bulut tabanlı bir platform üzerinden, altyapı, uygulama ya da depolama hizmetlerini içerir.

İnternet hizmetleri: İnternet erişim hizmetlerini içerir.

Kurulum/Bakım/Destek hizmeti: Donanım ve yazılım konusunda verilen kurulum, bakım ve destek hizmetlerini içerir.

Sabit telefon hizmeti: İşleticinin (operatör) sabit adreslere fiber optik, telli veya telsiz yöntemlerle sağladığı ulusal ve uluslararası her türlü ses hizmetlerini içerir.

Mobil telefon hizmeti: İşleticinin (operatör) gezgin hücresel iletişim kapsama alanı içerisinde telsiz yöntemlerle sağladığı ulusal ve uluslararası her türlü ses hizmetlerini içerir.

Yayın hizmeti: Platform işletimi dahil, çeşitli akan görüntü ve ses içeriklerini demetleyerek karadan telli veya telsiz (kablo tv altyapısı, uydu vb.) sayısal yöntemlerle topluma ulaştıran hizmetleri içerir.

Katma değerli mobil ve internet hizmetleri: İçerik, oyun, müzik vb. servisleri internet ve/veya mobil cihazlar üzerinden sunma hizmetini içermektedir.

Diğer dış kaynak kullanım hizmeti: Çeşitli doküman basımı, çeşitli doküman tarama, yardım masası, dışarıdan sağlanan kaynak ve hizmetleri içerir.

 

PLUS KATEGORİLERİ

Ar-Ge: Ar-Ge faaliyetleri sonucunda oluşturulmuş ürün veya çözümlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

IoT ve M2M: IoT ve M2M çözümlerine yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

Yapay Zeka: Yapay Zeka çözümlerine yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

Metaverse: Metaverse'e yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

Blockchain: Blockchain çözümlerine yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

Sektörel Yazılım: *Finans ve Bankacılık sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir. 

                             *Sigorta sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir. 

                             *Sağlık sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir. 

                             *Turizm sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir. 

                             *Savunma sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

                             *Tarım sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir. 

                             *Oyun sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir. 

                             *Enerji sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

                             *Lojistik sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.

                             *Otomotiv sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.  

 METODOLOJİ

İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması, bu yıl 24. kez gerçekleştiriliyor.

Şirketleri 4 kategoride değerlendireceğiz. Bu kategoriler;

• Sistem Entegratörü İş Ortağı
• Dağıtıcı
• Türkiye Merkezli Üretici
• Uluslararası Merkezli Üretici / Üreticinin Temsilcisi

Bu kategorilerin ayrıca “Donanım”, “Yazılım” ve “Hizmet” ile ilgili alt tabloları da bulunuyor.

Araştırma içinde özgün bir sıralama olan son 3 yılın en iyi performans gösteren şirketini her yıl olduğu gibi yer alacak. Bu değerlendirmeyi yaparken, sıralamaya giren şirketin sırasının ve gelirlerinin son 3 yıl içinde sürekli yükselmiş olmasını ve toplam bilişim pazarı kadar veya üstünde büyümesini esas alıyoruz.

İlk 500 Bilişim Şirketi araştırması bir pazar raporu değildir. Şirketlerin pazar payları için bir gösterge olarak kabul edilemez. Pazar bilgileri bu araştırmayı esas alarak, bu araştırmadan bağımsız olarak ayrıca hazırlanmaktadır. İlk 500 Bilişim Şirketi araştırması satış gelirleri sıralamasıdır. Sıralamada ise sadece bu araştırmaya bilgi veren şirketler yer alıyor.

İlk 500 Bilişim Şirketi sıralaması geçmiş yıllarda olduğu gibi şirketlerin net satış gelirleri esas alınarak yapılacak. Şirketlerin net satış gelirlerini belirlemek için, şirketlerden bilanço, gelir gider tablosu ve 12 aylık KDV beyannamesini her yıl olduğu gibi istiyoruz. Sıralama Türk Lirası gelirleri üzerinden yapılacak ve FOB (proforma fatura yolu ile yapılan satışlar) satışı yapan şirketlerin, FOB satış gelirleri, aldıkları komisyonlar düşülerek, net satış gelirlerine ilave edilecek. Gelirlerini dolar olarak bildirecek şirketler için 2022 yılı için kullanılacak ortalama dolar kuru 8,87 TL olarak belirlendi. Borsaya açık olan veya açılacak olan şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kabul edilen kriterlere uygun yapıda bilgi vermesi zorunludur.